Tentang Kami

 

 

Sekolah Tahfiz Al-Fadhni adalah sebuah pusat sehenti yang berfungsi sebagai pusat pendidikan integrasi kepada umum dan pusat pentarbiyahan anak-anak yatim yang berteraskan Al Quran sepenuhnya.


Pusat ini yang baru memulakan pengajiannya pada Januari 2010, telah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada para ibu-bapa di seluruh Malaysia dengan menerima sehingga 100 permohonan kemasukan. Namun atas faktor lokasi yang terhad, pihak pentadbir hanya mampu menerima seramai 50 pelajar sahaja untuk sesi pengajian tahun pertamanya ini.

Dengan berpegang kepada matlamat “berbuat kebajikan di sini untuk mendapat kebaikan di sana”, penubuhan pusat ini bukanlah berasaskan kepada keuntungan bahkan di atas kesedaran tentang peri pentingnya Al Quran diletakkan sebagai asas pendidikan secara total. Ini dapat dibuktikan dengan yuran yang dikenakan di sini adalah antara yang termurah di Malaysia.

 

Di samping itu, pusat tahfiz yang beroperasi di bangunan yang disewa daripada Masjid Kg. Lembah Jaya Selatan, Ampang, Selangor ini, menggunakan sistem pembelajaran hafazan yang diadaptasi daripada kaedah hafazan sebuah kholwah (pondok) yang dikenali sebagai Wadhul Fadni di suatu tempat di wilayah Sudan. Pengajaran di sekolah ini juga menerapkan pengajaran subjek akademik sebagai elemen pendidikan integrasi.

Di pusat ini juga, turut menempatkan anak-anak yatim yang terpilih untuk bersama-sama mengikuti pengajian tahfiz secara intensif. Namun demikian, pengambilan anak-anak yatim yang ditanggung sepenuhnya ini akan diambil berdasarkan kepada kemampuan kewangan Pusat tahfiz Al-Fadhni dan sumbangan orang awam dari masa ke masa.

Dengan kewujudan Pusat Tahfiz Al-Fadhni ini, diharap dapat memberikan suatu impak yang cukup signifikan ke arah melahirkan “Generasi Mukmin Al-Quran”.

 

 

Kuliah Ustaz Razi

kenali fadhni

Al-Quran

 

Laman Web

googlefacebookgmailtwinyoutube

 

Waktu Solat

Maklumat Pengunjung

Hari Ini149
Yesterday225
This week1191
This month5160
Jumlah Pelawat633137

Saturday, 28 November 2020 16:32

Tentang Al-Fadhni

Sekolah Tahfiz dan Rumah Anak Yatim Al-Fadhni adalah sebuah pusat sehenti yang berfungsi sebagai pusat pendidikan integrasi kepada umum dan pusat pentarbiyahan anak-anak yatim yang berteraskan Al Quran sepenuhnya.

 

Sumbangan di Alu-alukan

  • Terima Kasih atas Sumbangan anda

    No. Akaun : 1276 0000 1451 00 (CIMB) atas nama Wadul Fadhni Management

    Atau No. Akaun : 8600907559 (CIMB) Atas Nama MAAHAD TAHFIZ AL FADHNI

  • 1

Hubungi Sekolah

D/a Masjid Al-aman 

Kg Lembah Jaya Selatan,
68000 Ampang, Selangor Darul Ehsan

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  013 2936733
03 4291 4852
  Ampang, Selangor
 
Cawangan Sungai Lui:
Sekolah tahfiz Al-Fadhni
PT5483. kg.Sungai lui, Batu 23 1/2,
Hulu Langat, Selangor